Társadalmi vita a Közös Agrárpolitikáról /KAP/

Júniusig bezáróan egy külön erre a célra létrehozott internetes honlapon (http://ec.europa.eu/agriculture/cap-debate) nyilvános vitát indít a közös agrárpolitika 2013 utáni jövőjéről – jelentette be hétfőn Dacia Ciolos, az Európai Unió mezőgazdasági biztosa.

Széleskörű társadalmi vitát szeretnének a közös Agrárpolitikáról.

A közös agrárpolitika az egész társadalom ügye. Mindannyiunké, nemcsak a mezőgazdasági termelőké. Az európai agrárpolitika az élelmiszerbiztonság kérdése mellett tájakról, munkalehetőségekről, környezetről és éghajlatváltozásról is szól. Kérjük, ossza meg az európai mezőgazdaság és az európai vidékek jövőjével kapcsolatos igényeit és várakozásait. Segítsen olyan szakpolitikát kialakítani, amely közös érdekeinket a legjobban szolgálja!” – mondta Dacia Cioloş.

A biztos arra kéri az érdekelt uniós polgárokat és szervezeteket – függetlenül attól, hogy a mezőgazdaságban dolgoznak vagy sem -, vegyenek részt a közös agrárpolitika jövőjéről, alapelveiről és céljairól szóló vitában.

A most meghirdetett nyilvános vita négy kérdés köré szerveződik. Ezek:

• Miért van szükség közös európai agrárpolitikára?
• Milyen szerepet szán a társadalom a maga teljes sokszínűségében megnyilvánuló mezőgazdaságnak?
• Miért érdemes megreformálni a Közös Agrárpolitikát /KAP-ot/, és az miképpen tehet eleget a társadalom elvárásainak?
• Miből álljon a jövő közös agrárpolitikájának eszköztára

Vegyen részt a vitában!

Észrevételeit az EU bármelyik hivatalos nyelvén beküldheti. Örömmel veszik, ha angolul vagy franciául írja meg véleményét, mivel az nagyban felgyorsítja a válaszok kiértékelésének folyamatát. A hozzászólásokat csak azon a nyelven teszik közzé, amelyen beérkeztek. A beküldés határideje: 2010. június 3. Az észrevételeket, miután megkaptuk, áttekintjük, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelnek a részvételi feltételeknek /55 KB] /.

Az áttekintés néhány napot is igénybe vehet, majd ezután a hozzászólást a beküldő nevével és lakóhelye szerinti ország nevével együtt közzéteszik honlapukon.

Az észrevételeket egyetlen összefoglaló jelentésben gyűjtik egybe, amelynek bemutatására július 19–20-án, Brüsszelben megrendezendő konferencián kerül majd sor. A konferencián a dokumentum csak angolul és franciául áll majd rendelkezésre, de a nyár végén a jelentést az EU valamennyi hivatalos nyelvén közzéteszik honlapukon.

 

Potori Norbert, az Agrárpolitikai Kutatások Osztálya, /Agrárgazdasági Kutató Intézet/ munkatársa a Közös Agrárpolitikában a magyar szempontokat ismertette Gödöllőn, a Szent István Egyetemen elhangzott előadásában. Ez a tájékoztató segít a jelenlegi helyzet és a várható változások megismerésében.

A bemutató ide kattintva megtekinthető.

2010.04.20

 

Deák Istvánné

Aszódi Kistérség Helyi Vidékfejlesztési Iroda Vezető