Faluház Kartal


Helytörténeti kiállítás és rendezvényhely: Faluház, Kartal, Petőfi u. 41

Elérhetőségünk:

Varga Zoltánné
Szülőföldünk Kartal Alapítvány Kuratórium Elnöke
Tel:06 20 / 929 3071
e-mail: szulofoldunk.kartal@gmail.com

Cím:

Szülőföldünk Kartal Alapítvány
AM2766
2173, Kartal, Petőfi u. 35
Tel/Fax: 36 28 437 742

 

Bemutatkozás

 

Több mint két éve nyitotta meg kapuit a kartali Faluház, melyet a Szülőföldünk Kartal Alapítvány, mint közhasznú szervezet működtet. Az Alapítvány tevékenységi körébe tartozik a tárgyi és szellemi örökség gyűjtése, ápolása, hagyományok őrzése, környezetvédelem és a vidékfejlesztés. E célok megvalósítása során különböző rendezvényeket bonyolítottunk le, ahol szinte minden korosztály lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa tehetségét, ezáltal ápolja és éltesse a hagyományunkat, kultúránkat.

 

A Faluház állandó kiállítása a Helytörténeti Kiállítás, ahol a XIX-XX.századbeli berendezési tárgyak, galgamenti népviseletek és korabeli fotók a régmúltba viszik vissza a látogatót.

 

A rendezvények közül az elmúlt évben az első, egy születésnapi rendezvény volt. 2008.május 10-én ünnepelte a Kartali Könyves Kálmán Nyugdíjas Egyesület megalakulásának 5 éves évfordulóját, ahol a vendéglátók mellett az aszódi kistérség több nyugdíjas csoportja is műsort adott. A nap folyamán mindenki megtekinthette a Galgamente településeinek népviseletébe öltöztetett gyönyörű babáit, a Babakiállítás keretében. Ebben az évben, a 6. évfordulót is itt ünnepli az egyesület 2009. május 16.-án. A teljes technikai hátteret az alapítványunk az elmúlt évhez hasonlóan térítésmentesen biztosítja az egyesület részére.

 

2008. október 4.-én került megrendezésre. a Kukoricafesztivál. A Galgamenti Művészek Egyesülete, a Kristályház csoportjai, Tóth Ilkó Zsuzsanna, a Sport Holiday tánccsoport, a Kartali Nyugdíjas Egyesület, a Kartali Asszonykórus, Kisasszonykórus, a Nefelejcs Népzenei Együttes, Varga Péter és Varga Kristóf, színes műsorát láthatták és hallhatták az érdeklődők. Új vendégeink is voltak. A Nagyrédei Asszonykórus színesítette a délutánt, kedves előadásukkal, vidám szüreti dalcsokorral. A nap mulatozással záródott, ahol Rada László húzta a talpalávalót. A rendezvény ideje alatt megtekinthető volt Ladócsy László festőművész csodálatos kiállítása. Terveink szerint ebben az évben is október első szombatján rendezzük meg a fesztivált.

 

Decemberben, a hagyományunkhoz híven, karácsonyi készülődést tervezünk, ahol mézeskalácssütéssel és ajándékkészítéssel várjuk az ünnepeket. Rehorovszky Gáborné,  Labancz Erzsébet és Bognárné Oláh Edit tanárnők a segítő társaink.
Terveink között szerepel egy, hagyományőrző tábor megszervezése. Ezen 8-14 éves korú gyermekek részére kínálunk programokat.

 

Szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek részére a táborozást térítésmentesen biztosítjuk. Karácsonyi készülődéskor már ezt a kedvezményt igényelhették a résztvevő diákok. Ezen a téren jó kapcsolatot ápolunk a gyermekvédelmi felelőssel, aki segítségünkre van.
Tervezzük továbbá egy Petőfi emlékhely kialakítását is, a Faluház nagy szabad területén
Petőfi nagyapjának Kartalon ebben az utcában volt mészárszéke és itt született a költő édesapja is.. Az utca elején áll a költő szobra, de emlékhelyük nincs. Ezt kívánjuk pótolni.
A Faluház ad otthont a vidékfejlesztésben fontos szerepet játszó Helyi Vidékfejlesztési Irodának (HVI) is. A feladatunk a pályázati lehetőségek megismertetése, tájékoztatás, tanácsadás, technikai
segítségnyújtás és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) létrehozásának, működésének segítése. Az MNVH tevékenységében mindazon civil szervezetek, vállalkozások önkormányzatok és magánszemélyek vehetnek részt, akik szívükön viselik a térségük felvirágoztatását, fejlesztését és az összefogásban látják ennek lehetőségét.

 

Örömmel veszünk minden felajánlást, a munkánk segítéséhez, a kiállítás anyagának bővítéséhez, illetve hagyományőrző tevékenységek, programok szervezéséhez.

 

Kérjük adója 1%-ával támogassa a Szülőföldünk Kartal Alapítvány tevékenységét.

Adószámunk: 18711396-1-13

Számlaszámunk: Turai Takarékszövetkezet: 65900169-13018959

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényeinken és az irodában.

 

Közhasznúsági jelentés 2007 letöltése (.doc)

Közhasznúsági jelentés 2008 letöltése (.doc)

Közhasznúsági jelentés 2009 letöltése (.doc)

 


 

 

Rendezvényszervezés

 

 

A faluház rendelkezik 30 fő befogadására alkalmas teremmel és 160 fős fedett szabadtéri rendezvényhellyel, kemencével, szabadtéri programok lebonyolítására alkalmas udvarral, ahol találkozókat, esküvőket és egyéb rendezvényeket lehet tartani. Igénybe vehető teljes körű szolgáltatással, vagy a terület bérlésével. Eszközök, berendezések külön is bérelhetők.
Érdeklődni lehet a 06/20 9251090 , 28/434656 telefonszámokon,
vagy e-mail-en: deak.istvanne@gmail.com
Deák Istvánné, Kartal, Petőfi u. 39

 


 

 

Kukorica fesztivál 2008

Képek a faluház életéből

Kukorica fesztivál 2007