Bemutatkozik Kartal nagyközség nyugdíjas szervezete, a Könyves Kálmán Nyugdíjas Egyesület

Az egyesületnek 27 állandó és 30 pártoló tagja van, alapító vezetője Herczeg Jánosné nyugdíjas tanítónő. Van egy 14 tagú hagyományőrző tánccsoportja,akik rendezvényeken, helyi ünnepségeken kartali népviseletben szívesen szerepelnek dal- és tánccsokorral, versmondással.
Minden hét keddjén 14-től 18 óráig a helyi művelődési házban tartják összejöveteleiket.

 

Részt vesznek a kartali és a galgameni kistérség nyugdíjas szervezeteinek rendezvényein, testvérkapcsolatot ápolnak a 20 éves csobánkai Vadvirág Nyudíjas Klubbal.
Megalakulásuk óta tagjai a Nyugdíjasok és Idősek “Életet az éveknek” Országos Szövetségnek. Igénybe veszik az általuk biztosított gyógyüdülési kedvezményeket, meghívásukra szerepelnek az általuk szervezett alkalmakon.

 

Működésük története röviden

2002-ben kezdődött a szervezés.
2003 május 13-án ünnepélyes körülmények között, 12 állandó taggal alakult meg a Könyves Kálmán Nyugdíjas Klub. Céljuk: az egészséges élet és derűs öregség.

 

2004 májusban alakultak hivatalosan egyesületté és decemberben a kartaliak bizalmából, társadalmi összefogásból, önzetlen munkával kiadták a Fejezetek Kartal történetéből című könyvet 800 példányban.
3 hónap alatt szinte minden kötet gazdára talált.

 

2005-ben tánccsoportot alapítottak és megkezdték a helyi népviseleti ruhák beszerzését, ezekben a viseletekben szerepelnek azóta is.

 

2006-ban a pártolótagokkal közösen hazánk babamúzeumai részére kartali menyecskebabákat vittek ajándékba, egésznapos kirándulással összekötve.

 

2007-ben a 4. évfordulóra megszervezték az 1. Kistérségi Népviseletes Babák kiállítását a kartali Faluházban. A falut viseletbe öltöztetett babákkal ajándékozták meg, melyeket a helyi Vidékfejlesztési Irodában bárki megtekinthet.
2008-ban az 5. évfordulóra rendezett kiállításukra a tagok elhozták féltve őrzött, örökölt és a maguk által készített kartali hagyományokat őrző kézimunkáikat, népviseletes babákat. Ezeket a Láng Művelődési Házban megrendezett 9. népművészeti kiállításon, és Szentendrén az Idősek Világnapján mutatták be.

 

Megalakulásuk 6. évfordulóját 2009. május 16-án délután 3 órakor kezdettel a Faluházban (Petőfi út 41.) ünnepi műsorral, kézimunka- és babakiállítással fogják megünnepelni. A rendezvényre mindenkit szeretettel vár a Könyves Kálmán Nyugdíjas Egyesület.

 

 

 

 

 

 

A Könyves Kálmán Nyugdíjas Egyesület megnyerte a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz benyújtott  A Petőfi tér felújítása, a településkép megújítása c. pályázatát . A „Nyertes Leader pályázat összefoglalója” megtekinthető itt.

Tájékoztatás

 

 

 

Képek a Könyves Kálmán Nyugdíjas Egyesület életéből

 

A nyugdíjasklub a Sissy napon

 

Nyugdíjas ünnepek